Вовк | Бібліотека
 
16.10.2019
Сучасна книга для дітей
15.10.2019
Від козаків до кіборгів
200-125 300-115 200-105 200-310 640-911 300-075 300-320 300-360 642-998 QV_DEVELOPER_01 400-101 700-501 117-201 70-696 700-505 600-199

 

 
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

НБУ для дітей  

 

 

 

 

  

 

  Освіта в Україні

 

 

Группы раннего развития детей Долоньки

 

 

Виртуальный музей живописи, скульптуры, архитектуры, фотоискусства

 

 

 


вовкВовк — один з найбільших хижаків нашої фауни, який викликає у людини то захоплення, то страх. Це розумний, спритний, обережний, сильний звір. Рекордні розміри вовка такі: довжина тіла з хвостом — майже 2 м, маса — до 80 кг. Утім, у нашій країні вовки звичайно бувають значно меншими.

Вовки широко розповсюджені по всій Україні: водяться на Поліссі, в Карпатах, рідше зустрічаються  в лісостеповій зоні та степових областях. У Криму на сьогодні винищений. До характеру ландшафту вовк невибагли­вий і має виняткову здатність пристосовува­тися до місцевих умов, та все ж найчастіше обирає відкриті місця, що чергуються з лісами та бал­ками, у яких він може сховатися від людини.

Полює хижак на різних копитних – козуль, оленів, але може харчуватися птахами й дрібними гризунами та дохлими тваринами. На полювання виходить переважно в сутінки та нічні години бо має гарний зір, добре бачить у темряві. Добуває їжу, активно шукаючи і невтомно переслідуючи жертву. У погоні за здобиччю вовк може розвивати швидкість до 80 км на годину. За одне нічне полювання вовк може пройти понад 100 км.

Тримаються вовки сімейними групами, що складаються з батьківської пари та їхньо­го потомства, а також дорослих родичів. У зграї лише дружина ватажка може давати потомство. Народжує звичайно по 5-6 сліпих вовченят. Вовчиця ніколи не залишає дитинчат самих. Батько, єдиний годувальник великої сім’ї приносить у шлунку напівперетравлене м’ясо.

Природоохоронці називають вовка «санітаром лісу», адже найчастіше йому щастить наздогнати ослаблену чи хвору тварину. Але вовки завдають серйозної шкоди тваринництву взагалі й вівчарству зокрема. Полювати на них дозволяється протягом цілого року.


Цікаво знати

Чому так кажуть: «Вовка ноги годують»

Шукаючи їжу, вовки можуть бродити цілу ніч, пробігаючи десятки кілометрів. Але нерідко так буває, що і одна, і друга, і третя ніч про­ходить даремно. Тоді голодний вовк втрачає обережність, стає особливо небезпеч­ним і навіть може зни­щити більше тварин, ніж здатен з’їсти.

Чому так кажуть: «Голодний як вовк»

Голодувати вовк мо­же по кілька тижнів. Після вдалого полюван­ня може відразу з’їсти більш як 10 кг м’яса. Але це тільки тоді, коли ду­же зголодніє. Зазвичай, вовк з’їдає за один раз близько 2 кг м’яса.

Чому так кажуть: «Дивиться вовком»

Про людину з непривітним поглядом кажуть, що вона «дивиться вовком». Похмурий погляд вовка ще посилюється і його сутулістю, яка виникає від того, що під час бігу він опускає голову.