Каштан вважається одним з найкрасивіших паркових дерев. Багато каштанів прикрашають і наш Житомир. Ранньою весною на дереві з’являються великі клейкі зеленувато-рожеві бруньки, а через деякий час на них розпускаються великі листки, розділені на 5-7 листочків.

Зацвіли каштани у моєму місті,
Золотистим цвітом зарясніли в листі.
Цвіт такий хороший, аж вбирає очі,
Зацвіли каштани вчора опівночі.
А під ними ходять вулицею люди.
Зацвіли каштани тут і там, усюди.
Холодку багато, пахощів багато.
У моєму місті гарно, як на свято.
Марія Познанська
На початку травня каштан цвіте. Квітки у нього — гарні пірамідальні вінички висотою до 30 сантиметрів, які складаються з великих білих квітів із жовтуватими чи червонуватими краплинами соку. Квіти, які нагадують свічки на новорічній ялинці, надають дереву особливу урочистість. Привабливими виглядають і плоди каштана: зелені з багаточисленними шипами кулясті коробочки, схожі на маленьких колючих їжачків, в кожній з яких міститься 1-3 блискучі темно-коричневі насінини.
Каштани є двох видів: їстівні та неїстівні. Кінський каштан (неїстивний) — величне дерево. Стовбур у дорослих дерев великий, здебільшого прямий. Висота дерева може сягати 25-30 метрів. Каштан їстівний росте в умовах вологого теплого клімату на південному березі Криму. Дерево досягає 35 м у висоту та 2 м у діаметрі, живе рослина в середньому 200-300 років. Каштани-довгожителі доживають до 1000 років і більше. Дерево боїться холоду.
Плоди каштану їстівного — горішки масою до 20 г, що достигають у жовтні. Зазвичай у плоді є одна насінина, проте може бути дві або три. Горіхи каштану є дуже поживними та смачними, їх вживають в їжу в сирому, вареному або ж у смаженому вигляді, використовують для виготовлення тортів, тістечок, морозива, цукерок, печива та інших кондитерських виробів, розмелені плоди додаються в пшеничне борошно та використовуються як замінник кави.
Деревина каштана використовується як будівельний матеріал, для виробництва меблів. Деревину кінського каштана використовують у меблевій промисловості, для виготовлення високоякісних бочок. Екстракт, приготований із кори, використовують для дублення шкіри, забарвлення шерстяних і шовкових тканин у темно-коричневий і оливковий кольори. З молодих гілок плетуть кошики.
Цікаво знати
Точно сказати, чому каштан почали називати кінським, важко. Існує дві версії. За однією, після падіння листя на місці кріплення черешка до гілки залишається рубець, який нагадує слід кінської підкови. Згідно з іншою, на темно-коричневій поверхні плода є сіра пляма, схожа на відбиток кінської підкови.