22.01.2020
Історична година «Свято Єднання»
15.01.2020
Літературна скриня чудес від поетеси Світлани Штатської

 

 
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

НБУ для дітей  

 

 

 

 

  

 

  Освіта в Україні

 

 

Группы раннего развития детей Долоньки

 

 

Виртуальный музей живописи, скульптуры, архитектуры, фотоискусства

 

 

 


В дитинстві відкриваєш материк,
котрий назветься потім – Батьківщина.

                                                                                                                                     Ліна Костенко

Шановні читачі! Пропонуємо вам ознайомитися з книжковими новинками наукової, популярної та художньої літератури, яка висвітлює різні аспекти життя нашого краю. Більше краєзнавчої інформації ви можете знайти в бібліотеці.

Прем'єра краєзнавчої книги


   

 

Шевчук, Валерій Олександрович. Порослий кульбабами дворик : невидані оповідання та новели : у 2 кн. Кн. 1 : Жовте світло вікон (1960-1964) / Шевчук, Валерій Олександрович ; обкл. Н. Михайличенко ; дизайн іл. Г. Осадко. — Тернопіль : Навчальна книга — Богдан, 2015. — 271 с. : портр., фотоіл. — Б. т. — ISBN 978-966-10-4236-9.

Новий двотомник Валерія Шевчука особливий — тут зібрані невидані новели та оповідання. Перша книга – «Жовте світло вікон» — складається з текстів, написаних упродовж 1960-1964 років. Друга книга – «Халабуда для коханки» — складається з текстів, написаних упродовж 1965-2006 років. Видання проілюстроване світлинами й документами із родинного архіву автора.

Природно-заповідний фонд Житомирської області. Довідник / Житомир. облдержадмін., Житомир. облрада, Департамент екології та природ. ресурсів Житомир. ОДА ; за заг. ред. О. О. Орлова. — Житомир ; Новоград-Волинський : НОВОград, 2015. — 403 c. : фотоіл. — Бібліогр.: с. 390-397. — 300 пр. — ISBN 966-8080-60-3.
У довіднику узагальнено відомості про об`єкти природно-заповідного фонду Житомирської області за майже 30 років наукових досліджень. Природні заповідники, заказники, пам`ятки природи, ботанічні та дендрологічні сади, пам`ятки садово-паркового мистецтва нашого краю представлені у біорізноманітті рослинного та тваринного світу.
   

«У кожному місті, скільки б воно не налі­чувало років, і яким не було б за розміром, є місце, яке без перебільшення можна назва­ти його душею.
В Житомирі це — Михайлів­ська вулиця.
Михайлівська один в один повторює ха­рактер свого міста: вона скромна, і на пер­ший погляд, непоказна, але ошатна, близька за масштабом людині. Вона, наче вітальня у затишній квартирі старої інтелігентної сім’ї. Тут всього потроху, в міру, зі смаком. Може­те, якщо хочете, назвати її візитівкою Жито­мира. Пройдемося разом зі мною улюбленою Михайлівською, прислухаймося до її історії, а насамкінець — заглянемо в її майбутнє».
                                                        Георгій Мокрицький

Мокрицький, Георгій Павлович.
   Душа і серце Житомира : наша рідна Михайлівська : іл. путівник пам’ятними місцями вулиці / Мокрицький, Георгій Павлович ; фот. Г. П. Мокрицького [та ін.]. — Житомир : Волинь, 2014. — 32 с. : фотоіл. — Б. т. — ISBN 978-966-690-179-1.

Вулиця Михайлівська, початок ХХ ст.

Вулиця Михайлівська, початок ХХ ст.

Читайте також: Прогулянка вулицями Житомира
  Махорін, Геннадій Леонідович.
   Історія транспорту в Житомирі / Махорін, Геннадій Леонідович. — Житомир : О. О. Євенок, 2015. — 51 с. : фот., [10] окр. арк. кольор. фот. — ISBN 978-617-7265-39-8.У книзі на основі архівних документів розповідається про історію транспорту в Житомирі. Любителі історії дізнаються цікаві факти про найдавніші правила дорожнього руху, відкриття перших трамвайних маршрутів, про те, що з 1827 року існувало поштово-диліжансне сполучення Київ-Житомир-Радзивилів, до тодішнього кордону з Австрійською імперією тощо.
Найдавнішим видом транспорту від винайдення кілька тисяч років тому колеса був гужовий. Спочатку це були або великі вози, на яких пересувалися люди з усі­ма своїми пожитками ще у добу Великого переселення народів, або легкі колісниці в античних державах Греції і Риму…

Вулиця Карла Маркса (нині Велика Бердичівська), 1960 рік

Вулиця Карла Маркса (нині Велика Бердичівська), 1960 рік

  Кухарський, Олександр Станіславович.
    Історія розвитку велоспорту на Житомирщині : монографія / Кухарський, Олександр Станіславович, Грибан, Григорій Петрович ; в авт. ред. — Житомир : Рута, 2016. — 451 с. : портр., фот. — Пристат. бібліогр. — 300 пр. — ISBN 978-617-581-271-6.
У монографії подано архівні дані про розвиток велосипедного спорту на Житомирщині, розповідається про спортсменів та тренерів, які досягли високих результатів та зробили вагомий внесок у розвиток велоспорту, а також про популярність велотуристичних маршрутів нашого краю.
  Махорін, Геннадій Леонідович.
   Книга рекордів та досягнень Житомирщини / Махорін, Геннадій Леонідович, Саюк, Іван ; в авт. ред. — Житомир : В. Б. Котвицький, 2015. — 63 с. : портр. — 500 пр. — Випущено на зам. Управління інформ. діяльності та комунікацій з громадськістю Житомир. облдержадмін. у рамках Програми соціально значущої літ. місц. авт. — ISBN 978-966-1663-31-1.
В книзі наводяться факти, які підкреслюють унікальність нашого краю, рідної Житомирщини — природи, багатств корисних копалин, а головне — видатних досягнень наших земляків.
Збірки віршів житомирських письменниць для дітей молодшого шкільного віку відкривають яскраві образи, неповторні поетичні картини української природи, виразність рідної мови та пробуджують все добре і позитивне, що є генетично в нашій нації.


IMG_0006IMGIMG_0001 (2)
Соболевська, Світлана Олександрівна.
   Весела прогулянка / Соболевська, Світлана Олександрівна. — Житомир : Полісся, 2015. — 27 с. : іл., портр. — 1000 пр. — Випущено на зам. Департаменту інформ. діяльності та комунікацій з громадськістю Житомир. облдержадмін. у рамках Програми соціально значущої літ. місц. авт. — ISBN 978-966-655-776-9.
Коваль, Людмила Петрівна.
   Мій рідний край — моя земля / Коваль, Людмила Петрівна ; в авт. ред. ; мал. В. Коваля. — Житомир : Полісся, 2015. — 16 с. : іл. — 1000 пр. — Випущено на зам. Департаменту інформ. діяльності та комунікацій з громадськістю Житомир. облдержадмін. у рамках Програми соціально значущої літ. місц. авт. — ISBN 978-966-655-779-0.
Коваль, Людмила.
   Українські берегині : вірші для дітей / Коваль, Людмила ; упоряд. Н. Буханевич ; іл., обкл. В. О. Коваль. — Житомир : В. Б. Котвицький, 2015. — 21 с. : іл. — 1000 пр. — ISBN 978-966-1663-30-4.
Пономаренко, Марія Антонівна.
   Під блакитною парасолькою : зб. казок, оповідок і казк. повість / Пономаренко, Марія Антонівна ; обкл. Л. Бондар. — Житомир : Рута, 2015. — 191 с. : іл. — 300 пр. — Випущено на зам. Управління інформ. діяльності та комунікацій з громадськістю Житомир. облдержадмін. у рамках Програми соціально значущої літ. місц. авт. — ISBN 978-617-581-258-7.
Дитину можна навчити читати, писати, рахувати. Та найголовніше — виховати з неї Людину -добру, чуйну. Людину, яка вміє жити у гармонії з навколишнім світом. Про це і йдеться у казках, оповідках та у казковій повісті Марії Пономаренко — відомої дитячої письменниці.
   Шинкарук, Володимир Федорович.
   Якщо ми любимо : вибране. Роман, оповідання. Кн. 1 / Шинкарук, Володимир Федорович ; обкл. В. Кириченка. — Житомир : Полісся, 2014. — 313 с. — 700 пр. — Випущено на зам. Департаменту інформ. діяльності та комунікацій з громадськістю Житомир. облдержадмін. у рамках Програми соціально значущої літ. місц. авт. — ISBN 978-966-655-743-1.
До збірки увійшли як нові, так і раніше опубліковані твори Володимира Шинкарука: роман «Тренер», ліричні та іронічні оповідання. Роман «Тренер» — це спогади автора про юні роки і майстерно вплетені долі головних героїв у трагічно відомі події далекого 1942 року, коли в окупованому німецькими військами Києві відбувся футбольний «Матч смерті» між командами «Старт», яку представляли кияни, і командою німецьких солдатів-футболістів «Флакельф».
Васильчук, Віктор Борисович.
   Казки від дяді Віті / Васильчук, Віктор Борисович ; мал. Ю. В. Васильчук. — Коростень : Вечірній Коростень, 2015. — 95 с. : іл. — 300 пр. — Випущено на зам. Управління інформ. діяльності та комунікацій з громадськістю Житомир. облдержадмін. у рамках Програми соціально значущої літ. місц. авт. — ISBN 978-966-8598-51-7.
«У своїх казках, оповіданнях я майже нічого не вигадую. Бо каз­ка — це реальність. Хіба не казко­во, коли киця Соня грається з пацючихою Люмкою? Але ж це — ре­альність, вони таки граються…».|          Віктор Васильчук
Король, Галина Андріївна.
   Дідусеві казки та інші історії / Король, Галина Андріївна ; худож. Ю. Руденко. — Житомир : Полісся, 2015. — 138 с. : іл. — 300 пр. — Випущено на зам. Управління інформ. діяльності та комунікацій з громадськістю Житомир. облдержадмін. у рамках Програми соціально значущої літ. місц. авт. — ISBN 978-966-655-794-3.
IMG_0005
Книга має пізнавальний характер та буде цікавою дітям молодшого та середнього шкільного віку. В казкових історіях розповідається про життя тварин, птахів, багатий світ навколишньої природи. Героям історій притаманні найкращі дитячі риси — невичерпна віра у диво, допит­ливість, бажання множити добро, дарувати радість і турбуватися про своїх ближніх. Автор видання Галина Король
є переможцем Міжнародних конкурсів «Без кор­донів»:
2013 рік — друге місце,
2015 рік — перше місце у номінації «Придумай казку»
За це варто жити
Все, що дороге моєму серцю:
Мирне небо, стежка у житах,
Тихе плесо чистого озерця
Та пташині трелі у гаях…
Та достиглі яблука серпневі,
Та солом`яний прабабці-хатки дах…
Пишна крона в родовіднім древі…
Це мої скарби! Моє багатство!
Те, що берегти клянусь віки!
Україну захистить від рабства
Мого пензля віддані штрихи!
           Зоя Шкуратовська
Камишний, Юрій Костянтинович.
   За це варто жити [Образотворчий матеріал] / Камишний, Юрій Костянтинович. — Житомир : Худяков О. В., 2014. — 18 с. : репрод. — 500 пр. — Вид. здійснене за підтримки Департамненту сім’ї, молоді та спорту Житомир. облдержадміністрації.
Мокрицкий, Георгий Павлович. Житомир: ностальгия по... будущему Мокрицкий, Георгий Павлович.
   Житомир: ностальгия по… будущему / Мокрицкий, Георгий Павлович, Кондратюк, Руслан Юрьевич ; предисл. Г. П. Мокрицкого ; фот. Г. П. Мокрицкого [та ін.]. — Изд. 2-е, испр. и доп. — Житомир : Волинь, 2014. — 99 с. : фот. — 600 пр. — ISBN 978-966-690-152-4.
Автори цієї книги, відомі краєзнавці, історик архітектури Георгій Мокрицький та архівіст Руслан Кондратюк розмірковують над тим, як зберегти неповторний історичний вигляд міста, не перетворюючи його в архітектурну мумію, але зберігаючи його колорит.

Створення сайтів на замовлення у всіх містах України